15 Ağustos 2011

Kiralık Olmayan Ev


Evler ikiye ayrılır. Kiralık olan ve olmayan.

Kiralık olan evler ise evin sahibi ve kiracı tarafından çeşitli gruplara ayrılma özelliğine sahiptir.

Evsahibine göre kiralık evi kazanç kapısıdır. Az çoğunluğu ise evinde oturacak, kendine komşu olacak birini arar. Bu sebepledir ki kimisi evine itina ile bakar. Döşetir, yeniletir. Ki kirasını yüksek tutma bahanesi olsun.

Kimi de herşeyi gelecek kişiye bırakır. Ya da mevcut haliyle elbet bi alanı, tutanı bulur.

Bıktındır, bezgindir. Gelenleri de bezdirir kimi evsahipleri.

Soyunu, sopunu araştıranı da yok değildir hani. Kaç çocuğun vardır, yaşları kaçtır, ne ederler... falan filan... Gözüne girebildiysen ne ala bir kiracı olarak.

Kiracı çoğunlukla başını sokacak bir ev arar. Tabi kendince aradığı bir ev tipi vardır. Doğalgazlı olması mesela. Ya da farketmezdir ama hastası için bir alafranga wc olması şartı arar. Evsahiplerine göre bu istek fazla iken, kimi makul karşılar.

Peki sizce bunun masrafı kime ait olmalı? Kiracıya ait ise, kiracı o vakit söküp gitsin çıkarken wcyi. Haksız mıyım?

Sizlere yaşanmış bir evsahibi – kiracı adayı diyalogu anlatayım. Artık kim ne düşünür bilemem.

K: (evsahibinin kapısını çalar) Kiralık eve bakacaktık ama...

E: ( camdan bakan kadın) telefon numarası yazılı arayın.

K: evi görmemiz mümkün mü ?

E: kapısı açık girin bakın.

( ev görülür, beğenilir gibi olur. Kirasını öğrenmek için telefon numarası alınır. Tam aranacakken yoldan geçen biri evsahibiyle görüştünüz mü diye sorar. Telefon edeceklerini söyler kiracı adayı. Evde yokmuymuş ki der adam. Yukarıya bakar. Biriyle konuşur. Geliyor der. Evden çıkar müstakbel ev sahibi adam. Meğer işi varmış, inenemiş kapı çalındığında ! Merak ettim telefonu nasıl açacaktı acaba... )

4 yorum:

  1. Bunların içerisine öğrencilerin ev aramasını da eklemek lazım. Yıllar önce ne kadar yer gezdiğimizi ama doğru düzgün sonuç alamadığımızı bu yazıyı okuyunca hatırladım. Tuhaf tuhaf insanlar var. Anlatsam roman olur heralde. :))

    YanıtlaSil
  2. Evet haklısın.
    Şimdi belki biraz kolaylaştı işi öğrenci ve bekar insanların. Müstakbel ev sahipleri artık hususi öğrenci arar oldu desek yeridir.

    Ve öyleleri çıkıyor ki insanın karşısına, tüm evsahiplerinin kulağını çınlatıyorsun. (:

    YanıtlaSil
  3. Özellikle öğrenci arayanlar oluyor. Ama evleri ne halde iyi biliyorum. Öğrenciye verilmek istenen evler genelde bodrum katı, en üst kat, rutubetli, boyası dökülmüş, eski vs. tarzında oluyor. (:

    YanıtlaSil
  4. Tabi, eli mahkum diye düşünüyor. Nasılsa evime zaten iyi bakmaz diyerekten, lafı yerindeyse resmen ( nasıl desem ki ) kakalıyorlar işte.

    Allah kolaylık versin tüm kiracılara ne diyelim.

    YanıtlaSil