22 Şubat 2012

Suskunlar eşittir Sleepers Mi ?

Görünce yok artık dedim. Bu kadar da olmaz. İyice hazırcı olmuşuz. İyice Amerikan özentiliği kaplamış içimizi dedim. Niye mi böyle dedim? Sleepers filmini çoğunluğumuz biliyordur. Gerçek bir hikayeden oluşan senaryosuyla, etkili anlatımı, kurgusuyla ve oyuncularıyla klasik olmuş bir film diyebiliriz.

Şimdi bizim yapımcılar kalkmış, bu filmi dizi yapmaya koyulmuş. Filmin türkçe karşılığı uyuyanlar olsa da, biz Kardeş Gibiydiler adıyla bildik. Bizde de Suskunlar adıyla çıkacakmış, Show Tv.de.

Merak ediyorum o taciz ve tecavüz sahneleri nasıl işlenecek. Ben öyle çok bilmem, hatta hiç bilmem erkek çocuğuna taciz olaylarını. Hemde bir adamdan. Bunu aşikar böyle yazıyorum. Çünkü bu kadar detay beklemiyorum. Filmin aslında da dillendirildiğini hiç hatırlamıyorum. Olmuşsa da az olmuştur. Kimsenin diline varmıyor çünkü, bu kadar çirkin bir olayı anlatmak. Ama çok güzel - güzel burda uyarlamaya- aktarıldı filmde dillendirilmeden.

Ayrıca dikkatimi çeken, içlerindeki kız. O malum kaza olayında kız yoktur orda. Ama bizimkinde var, gördüm fragmanlarında. Onlar 4 erkek arkadaştı. Kız olayların dışında kalan kişidir. Hatta yanlış hatırlamıyorsam hiç öğrenmez detayları.
Olayın başında bile böylesi bir yanlış uyarlama yapılmış.

Yalan dünya dizisinde yönetmen diyor ya “acıdasyon, bol bol acıdasyon”. Bulmuşlar bol acıdasyonlu bir film. Kimbilir nasıl bize uyarlayacaklar.
Bakınız; umutsuz ev kadınları. Dizinin orjinalinde kadınlardan biri – adını unuttum- kocasını aldatıyor. Hatta ondan hamile kalıyor yüzdeseksen ihtimalle. Ama gelin görünki biz bu olayı bile birebir aktaramıyoruz. Bizdekinde kadın aldatmıyor. Gayet sadık kalıyor kocacığına. 

Bence hem cesur hemde gereksiz bir seçim olmuş. Böylesi önemli bir konuyu işleyen film neden seçilmiş acaba? Sırf reyting için mi? Fatmagülün suçu ne dizisi mi ilham verdi? İnanın nedenini çok merak ediyorum.

8 yorum:

  1. Bizim ülkemiz güzel dizi yapamıyor sonra da diğer filmleri çalıp çalıp yeniden kurguluyorlar sonra da alın izleyin diye önümüze koyuyorlar. Hadi diyelim filmi çaldın bari orijinal metnini bozup iyice saygısızlık yapma.
    Biz de izleyerek büyük bir hata yapıyoruz aslında. İzlenmemeli çalıntı diziler.

    YanıtlaSil
  2. Anladığım kadarıyla başka konu işlenmiş.
    geçenlerde düşündüm de neredeyse yarısından fazlasını kendimize uyarlamışız Amerikan dizilerinin. Ama şuan tutan var mı? Şimdilik umutsuzlar iyi gidiyor. Onu da o 4 kadına bağlıyorum.
    Bu dizi de tutmaz diyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bizde çoğu şey maalesef uyarlama oluyor hep. Şimdilerde Alacakaranlık Efsanesi dizi olacak mesela .. ne tutarsa bir uyarlaması mevcut :)

    YanıtlaSil
  4. Biz mi yapacağız onun dizisini ? İyice uçmuşuz diyebilirim. Başka kalmamış mı? Sevmiyorum ben onu. :D
    Yoksa şu gelecek vampir dizisi o mu?

    YanıtlaSil
  5. uzay konulu dizi(!) bile yapıldıktan sonra vampir dizisine hiç şaşırmadım diyebilirim. ille de herşeyi yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar ya..bilimkurgudan soğudum resmen bu taklitçi yapımcılar yüzünden.

    YanıtlaSil
  6. Yalan dünya dizisinde çekilen dizi için absürt komedi denmişya, o uzay dizisi ondan oluyor bana göre. Hiç bakmadım ama gördüğüm fragmanlar yetti.
    zaten Ufuk Özkan'a geniş aile dizisinden kıl kapıyorum. :) :)
    Vampir dizisi için Behçat Ç.yi yazan kişi yazacak diye duyduydum ama bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Amerika ne yaparsa onu yapmaya döndü iş iyice. Artık gidip Amerika' da yaşasak yabancılık çekmeyiz sanırım. O kadar ezberledik ki onların nasıl olduğunu.

    YanıtlaSil