15 Mayıs 2012

Ekmek Arası Biber Kızartması.


Geçenlerde arkadaşla konuşuyorduk. Değişik bir damak tadım olduğunu söyledi. Bence değil. Yani bana göre normal ama.
Arkadaşıma, soğanla zeytin yediğimden bahsetmiştim. Siz hiç yediniz mi peki? Zeytini oldum olası sevmişimdir. Tabi zeytin dediğinde güzel olacak, etli butlu olacak. Yanına küçük, arpacık dediğimiz soğanlar eşlik edince, inanın yemeğe doyamıyorsunuz. Soğan mıı... ıyykk.. kokar o bee.. diyenler vardır. Onlar soğanın lezzetine varamamış olanlardır. Ben napıyım. Şimdi dediğim o küçük soğanı dişleyerek, kütür kütür yemek, bir başkadır. Arada zeytin atacaksın ağzına. Ve ekmeği unutmuyoruz tabiki de. Evde daha yemek hazır değilse, bir deneyin. Zeytin ve soğan çok iyi ikili oluyor ekmekle.

Sarımsaklı da deneyebilirsiniz. Ekmek sarımsakta iyi gidiyor bence. Özellikle şimdilerde hergün bir sarımsak yutmayı ihmal etmeyin. Yani bir diş sarımsak. Hem sağlık açısından iyi, hemde sivrisineklerin hışmından korunmuş olursunuz. Bir deneyin bunuda. Hem direk yuttuğunuzda ağızda koku yapmıyor o derece. Hap gibi. Bilginize.

Küçükken, okul dönüşü üşenmeden zeytinleri alır, çekirdeklerini çıkarır, bir güzel yağlar ve evdeki mevcut baharatlarla harmanlayıp, ekmekarası yerdik. Öyle güzel olurdu ki. Bayadır yapmıyorum. Yapmam lazım. Hem şimdi hazır çekirdeksizleri var zeytinlerin.

Bugünde evde annem vardı sadece. Hava güneşli olduğu için dışarıda oturuyordu. Bende yemeğe gittiğimde dışarıda yalnız kalmasın diye, kızarttığım biberleri -öncelikle ekmeği yağına bandırarak- yarım ekmeğe doldurdum. Gittim, dışarıda masada oturup anacığımın yanında yedim yemeğimi.

Ekmek arası yemeyi seviyorum. Ablam bu şekil daha çok yediğimi söyler hep. Haksızda sayılmaz. Bazen iştahım öyle bir kabarır ki, ikinci çeyreğide yerim.
Ekmek arası salata, ekmek arası balık, ekmek arası köfte tabiki dee..
Ekmekarası iyi gider. Her şekilde, her yerde...

8 yorum:

  1. Ekmekarası gerçekten de büyük lezzet. soğan sarımsak ben deçdenedim çok. İnsanın kimyası değişiyor. güzel bir tavsiye doğrusu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Denemeyenlere bir tavsiye olsun dedim. (:

      Sil
  2. ben de severim zeytin-soğan. hatta peynir-soğan taze ekmek ve çay..

    Ekmeğin içine koybileceğim herşeyi de doldururum içine. Zeytinyağlı pırasayı bile ekmek arası yemişliğim vardır. Yalnız değilsin ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız olmamak iyi. :)
      İşin sırrı sanırım ekmekte saklı.

      Sil
  3. Sadece zeytin & soğan hiç denemedim ama bunlara ek olarak peynir, domates, hıyar denedim. Çok da güzel olur hani. Ve tabi ki tek başına soğanı da es geçmemek lazım. Ekmek arası o soğan bir güzel gidiyor, bir güzel. Off off (:

    Son paragrafta yazdıklarına aynen katılıyorum. Hepsi her yerde, her daim harika gider. Gider de... Eee acıktık ne olacak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off Off.. Can çekiyor resmen, haklısın. :) :)
      Acıktıysak mutfağa konuşuyoruz. :D

      Sil
  4. ekmek arası bu yediklerini hiç yemedim.
    sanırım doğulu olmalısın.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediklerimi ekmek arası yediğim için mi? Yok yani, soğanı, sarımsağı, zeytini bir doğulular mı yiyor ki.. (:
      Doğuluyum yada değilim farketmez. Ama bu benzetmen tuhafıma gitti. :)

      Sil