20 Haziran 2012

Bu Bürokrasi Zor Biter


Siz hiç sabıka kaydı aldınız mı? Öyle kolay değildir. Gerçi son zamanlarda işler hızlandı, o kadar beklemiyorsunuz. Eskiden sabah başvuru yapar, öğleden sonra alırdınız.

Şimdi ise bambaşka bir yenilik yoldaymış. Aslında bana kalırsa yeni bir şey değil.

Sabıka kaydı bilgileri kamu kurum ve kuruluşlarına, şahıslara açılacakmış. Kişi bazı güvenlik sorularından sonra kendi bilgilerini görme imkanına ulaşabilecekmiş. Başkalarına verebilecekmiş. Yani herhal çıktı olayı olacak. Kurum kendisi de görebilecek ayrıca.

Peki kaçımız biliyoruz ? Adres bilgileri yaklaşık 4 senedir, bankalar dahil, birçok kurumlar tarafından görülebilmektedir. Başbakan evrak bürokrasisine son vermek için yaptı bu çalışmayı.

Şimdilerde nispeten azalan evrak isteme olayı, maalesef son bulmuş değil. Bankalar hala hesap işlerinde, kredi de ikametgah belgesi istiyor. Sebep? Bilmem, onlara sormak lazım.

Okullar kayıt işlemlerini internet üzerinden yapıyor. Adresleri görüyorlar. Ama bazen ne hikmetse o ikametgah belgesini istiyorlar. Sebep? Sormak lazım.

İşyerleri işe alacağı kişiden bissürü evrak istiyorlar. İşin özü ikametgah istememeleri lazım. Niye çünkü devlet onlara da adres bilgilerini görme hakkı veriyor. Ama para karşılığı. Hoş, herkese para karşılığı bu hizmet. Ama özel işyerleri ücret vermek istemiyorlar herhal. Onlara da sormak lazım, niye diye.

Yani devletin evrak azaltma çabası yetersiz kalıyor. Ama bazı kurumların bu konudaki çalışmalarını inkar etmemek lazım.

Özetle ben bu sabıka kaydı olayının da bu düzenleme ile biteceğini hiç sanmıyorum. İşveren niye uğraşsın ki, eminim o da paralı olur. Vermez, ister işe girecek kişiden. İşe girecek kişiyse sıkıysa vermesin. Eli mecbur.

Haberin kaynağı: Ntv

7 yorum:

  1. Sabıka kaydını işe girerken Şişli'den 5 dk.'da almıştım. Dediğiniz gibi her yerde milyon tane evrak istiyorlar. Umarım bir an önce hepsi biter de bir tek T.C. No yeterli olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaallah. Devlet kapısına iki kere gitmeden iş olmuyor ki.
      Bakalım, göreriz İnşaallah. (:

      Sil
  2. Ben hala bazı şeyleri anlamış değilim.
    Artık her şey vatandaşlık numarasına bağlı ve her yerde bilgisayar var. Benim geçenlerde vergi dairesinde işim oldu, iyimser davranıp 1 saate çıkarım derken tüm öğleden sonramı orada geçirdim!
    Bu haberler nedense bana hiç inandırıcı gelmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklısınız.
      İnşaallah düzelir demekten başka birşey gelmiyor elden.

      Sil
  3. Parayı basınca hemen veriyorlar. (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Mesele o zaman. Para vermemek. Kendi hakkımdaki bir bilgiye ulaşmak için, üstüne para veriyorum.

      Sil