1 Temmuz 2012

Buzdolabını Tasarruflu Kullanmak

Bugün 1 Temmuz. Bugün itibari ile değişen ticaret kanunu ile artık A sınıfı buzdolaplarından hariç, buzdolabı satılamayacakmış.
Enerji tüketimi açısından böyle bir kanun çıkartmışlar. Satıcıların ellerinde bi dünya dolap kalmıştır kesin. Onları nasıl tasarruf edip elden çıkaracaklar acaba? Bu kanunu çıkaranlar, bunca zararı düşünmüştür herhal diye düşünüyorum. Yoksa bir A sınıfı buzdolabının yararı bu zarardan daha mı büyük? Kimbilir, olabilir..
Peki buzdolabının daha az enerji ile çalışması mümkün mü?
Mümkünmüş, öyle diyorlar. Geçen tvde denk gelmiştim. Hep paylaşayım diyordum, bu güne kısmet oldu. Tam zamanı bence.



İlk olarak buzdolabının etrafına sıfır mesafeli şeyler konmamalıymış. Yani etrafı açık olacak. Önyüzü saymaksak, ki zaten o açık olmalı. :) Üç kenarında en az 10 cm açık olmalı. Arkası en az ayda bir temizlenmeli. Toz enerji tükemini arttırıyormuş.
Buzdolabının içine üstü açık içecekler başta olmak üzere hiçbirşey konmamalı. Üstü açık sıvılar buzdolabının çalışmasını arttırıyormuş. Onları soğutacağım diye herhal.
Ayrıca buzdolabının normal soğutma yerinde herhangi biryerine ağzı kapalı bir poşet içinde buz koyarsak, bu dolabın içindeki soğuk havayı destekleyeceğinden, enerji tüketimini azaltıyormuş.
İşte böylesi küçük ve zahmetsiz birkaç detay ile buzdolabımızın daha az enerji ile çalışmasını sağlayabiliriz. Zira beyaz eşyalar içinde en çok enerji tüketenler buzdolapları imiş. Normal, çünkü gece-gündüz hep çalışan sadece o.
Bize de yeni dolap lazımdı. Gerçi şimdi hiç alınmaz bence. Zira eldeki tek dolap A sınıfı. Ee adam yani satıcı, diğer dolapları satamayacak olduğundan, şuan elindeki A sınıfları buzdolaplarını daha pahalıya satar. Öyle değil mi? Yanlış mı düşünüyorum ki acep?...

7 yorum:

  1. heeey bu bilgi işime çok yarar. annem hep buzdolabını kötü kullandığını sölüyo.
    ya genelde iş adamları eldekileri eritmeden yeni teknoya geçmez bu garip olmuş ama vardır bi bildikleri.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Bilmediklerimi öğrendim. Demek zorunlu hale geliyor. Ben yıllar önce almıştım A sınıf. Önemli bir şey, desteklenmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, elektrik tüketimi açısından farkı baya büyükmüş. :)

      Sil
  3. yazmışım ya sid tembel hayvan.
    tembel hayvan diye bi hayvan markası var :)
    youtube'da izle bak.
    çok komik.
    çok tembeller.
    ellerini bile kaldıramıyorlar.
    :)

    YanıtlaSil
  4. şaka yaptığını anladım tamam.
    :)
    ama sid uymuyor zaten tembel hayvan.
    yani filmdeki sid, bir tembel hayvan, bir sloth.
    bir hayvan türü.
    bir kaplan bir mamut bir de tembel hayvan başrolde.
    :)
    bi de sincap var.
    ama türkiyede olmayan sincap.
    amerikada evlerin arasında dolaşan sincaplar bunlar.
    :)

    YanıtlaSil
  5. ama sen burdan cevap verebilirdin ki.
    neden buraya yazmadın ki cevap anlamadım.
    :)
    ben ilk defada buraya geldim.
    sen yorum yaptın ya ilk, yanıtımı görmezsin belki diye, yorumunu görünce hemen geldim zaman kaybetmeyim diye, blogçular yaptıkları yoruma verilen yanıtı takip etmiyorlar nedense, görmezsin sandım işyerinde işlerine dalarsın. ondan ilk seferde burada yanıtladım. ama sen de gelip bende yanıtladın. allam burda cevap verebilirdin. sana kolaylık olsun diye yapmıştım kiii.
    :)

    YanıtlaSil