9 Ekim 2013

BilmezKişi Ben.

İnsanlar..
Doğuyorlar. Büyüyorlar. Ve bir gün ölüyor ya da öldürülüyorlar. Aslında bu süreç bu kadar basit değil. Ama iş bilirkişiye gelince galiba basitleşiyor.
Münevver Karabulut davasında tazminat bedeli 37.bin küsür olarak belirlenmiş. Bu miktar 65 yaşına kadar yaşadığı varsayılarak hesaplanmış. Bu hesap bir taploya göre yapılıyormuş. Eskiymiş ama yenisi yokmuş.
Ben de haberi okuduğum günden beri düşünüyorum. Benim değerim ne kadar hesaplanır acaba? Şimdiye kadar ki geçmişime bakınca, bir baltaya sap olmadığım da hesap edilerek, kanımca baya düşük olur diye düşünüyorum.
Kendimce hesap yaptım. Münevver Karabulut, 18 de öldü değil mi? Yani henüz hayata atılmamış, ailesine katkısı hiç olmamıştı. Hesaplama işi 18'den 65'ine kadar zamanı kapsıyor o halde. Benim hesaba göre, ben Münevver Karabulut'a 5 yıl da üniversite zamanı tanıdım. Kalan zamandan onu da çıkardım. Kalan 42 yılı da şimdiki asgari ücret 900 lira ile çarptım. Sonuç 37.800 lira. Yani tazminatın hemen hemen aynısı.
Tabi bu benim görüşüm. O tabloda neler yer alıyor bilemiyorum. Ama görünen o ki, asgari yaşama standartı göz önünde tutulmuş.
Ve şunu merak ediyorum. Münevver Karabulut zengin bir kız olsaydı, bu tazminatın miktarı değişir miydi?




6 yorum:

  1. allam ya duymamıştım böle.
    bi deeee, değerini öle hesaplamaaaa.
    hımm bi de asgari ücretten yüksektir maaşın.
    yani değerlisin tabii.
    bi sor bakiim annene, değerin neymiş.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misal verdim ben. Tabiki böyle hesaplanmadı ama böylesi hesaba da denk düşüyor demek istedim.
      Sorarım tamam. :)

      Sil
  2. isterse milyon dolarlar olsun ne yazar... bir insan hayatı parayla kıyaslanabilir mi.. sevdiklerimiz idüşünelim.. dünyaları verseler tutar mı yerini, dindirirmiacısını hiç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyaslanmaz elbet. Ama yapılıyor. Böylesi kıyas olunca da insan hepten üzülüyor.

      Sil
  3. ağlanacak halimize gülüyoruz bence bunu açıklaması bu

    YanıtlaSil