15 Kasım 2013

Sigorta Borcunuz Olabilir mi?

Bilindiği gibi artık yeşil kart yok. Devlet, gelir testi yapıyor. Ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanları Genel Sağlık Sigortası kapsamına alıyor. Ama bunun için sizin başvurunuz lazım. Peki, nereye başvuru yapacaksınız? İkamet adresinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma Vakfına.
Şimdi;
18 büyük büyük erkek çocuğunuz varsa ve okumuyorsa, artı çalışmıyorsa, hemen GSS yaptırmanız lazım. Yoksa yaptırmadığınız günler devlet tarafından en yüksek primden hesaplanıyor ve size kabarık bir borç çıkıyor.
Başka kimler peki bu durumu takip etmeli?
İşten ayrılan ve sigortası dolanlar. Kız ya da erkek farketmiyor.
Boşanmış ve herhangi sosyal güvencesi olmayanlar.
25 yaşını doldurmuş erkek öğrenciler.
Bir örnek vereyim:
Genç kavga ediyor. Kavga sırasında çenesi kırılıyor. Yaş 21. Çalışmıyor. Okumuyor. Hastaneye gidilince sigortası olmadığı ortaya çıkıyor. Ameliyat olması lazım. Sigorta olmazsa 7 bin T.L. Baba gidip sigorta için başvuru yapıyor. Sigortası yapılıyor ama gence tam 5 bin kusur ceza da çıkıyor. Sebep, GSS için başvuru yapmadığından. Baba sigorta olmazsa 7 bin lirayı nasıl ödeyeceğim diye düşünürken, şimdi 5 bin liralık borçla karşı karşıya kalıyor.
Böylesi çok örnekle karşılaştım. O yüzden siz siz olun, bu durumu takip edin. 



 

6 yorum:

  1. Hımm dikkat etmek lazım daha dün hizmet dökümümü kontrol ettim internetten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışırken sorun yok ama çalışmayan takip etmeli.

      Sil
  2. Ben de baktım şimdi sağ olsunlar 3000 TL borç çıkartmışlar. İnternette yaptığım araştırma sonucu birçok kişinin bu şekilde borcu varmış ve bu kişilerin büyük bölümü durumdan habersizmiş. Yeni uygulamayla bu borçlar silinecekmiş. Uygulama ne zaman başlar bilinmez. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, borçlar af olacak deniyor ama bakalım. İnşaallah olur. Yoksa cidden baya yüklü borçlar var. Sizinki de az değilmiş. İnsanın zoruna giden de hiç haberi yokken borçla karşılaşması.

      Sil
  3. iyi bilgi oldu ya.
    lazım olana sölerim.
    :)

    YanıtlaSil