30 Kasım 2015

Doğuma Hazırlık Kursu.

Evet, ülkemizde artık doğuma hazırlık kursları veriliyor. Şu an her ilde verilmese de, yagınlaşması için çalışmalar sürüyormuş.
Pilot il seçilen illlerden biri de, benim yaşadığım il olmuş. Oh ne güzel olmuş.

Normal doğum düşünen bir anne adayının gitmesi taraftarıyım. Şahsen, aklımda hep normal doğum yapmak var. Ve bu kurs, beni daha da cesaretlendirdi.
Bu kurslar, devlet hastanelerinde ücretsiz, özel hastanelerde ücretli veriliyor.

Kursun temel amacı, anne adayına normal doğumun, çok normal bir süreç olduğunu anlatmak.
Misal, kaçımız biliyoruz ki, bedenimizin ve bebeğimizin doğumu kendiliğinden gerçekleştirdiğini..
Ve korkunun bu doğal süreci nasılda olumsuz etkilediğini. Öyle ki, acının neredeyse tümü sadece korkudan kaynaklıymış.

Kursta en çok üstünde durulan nokta, nefes egzersizleri oldu. Zira, doğum sürecinde doğru nefes almak ve vermek doğumu oldukça kolaylaştırıyormuş. Ciğerlerden değil de diyaframdan almak lazımmış. Yani ciğerler değil, mideyi şişireceğiz. :)
Kursta ayrıca bebek bakımı, doğru emzirme gibi doğum sonrası içinde bilgiler veriliyor. Hamilelikte olası şeker yüksekliği hakkında da ayrıca bilgi veriliyor.

Kurs 6 hafta sürüyor. Bittiğinde sertifikan bile oluyor. :)
Ben gittim. Çok da memnun kaldım.
İnşaallah kısa sürede tüm illerde verilir.
Ve bir tavsiye. Kursa hamileliğinizin ortalarında gidin. Bence başında gidince bilgiler unutulabilir. Sona doğru giderseniz, sonuna yetişemeyebilirsiniz. Bizde öyle birkaç kişi doğurdu kurs bitmeden.

Normal doğumu düşünen anne adayları, kursa gitmek isterseniz, bulunduğunuz ildeki devlet hastanesine bir sorun. Gidin, görün. Hem size değişiklik olur. Hem insan cidden birşeyler öğreniyor.

Rabbim İnşaallah isteyen herkese normal ve sağlıcakla doğum yapmayı nasip etsin.



9 yorum:

  1. Ben çok istemiştim normal doğum yapmak ama maymun oğlum 9,5 ayda doğmayınca doktorum rest çekti en sonunda, ya sezaryen yaparım ya başka doktor bulursun kendine diye. Epidüral anesteziyle uyanık olarak doğurudum karnımdan çıkarmalarını hissettim diyerek teselli buldum artık.

    Her şeyin hayırlısı olsun. Normal doğum olsa harika olur tabi, doğal olanı o zaten. Harika bir deneyim olacaktır diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlısı cidden. Sağlıklı olsunlar da.
      İnşaallah normal olur. Bir hikayem olur benimde. :))

      Sil
  2. Bir de erkeklere kurs vermek gerekir. Eşinin hamile olduğu süreçte ve doğum sürecinde erkekler eylerine yardımcı olmalı. Bunun yanında doğğumdan sonra da erkekmerin eşinin yanında durmalı gece gündüz eşine destek vermeli. Bençil olmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kursa eşlerde katılabiliyor. İsteyen gelebiliyor, bizim sınıfta yoktu ama başka kurslarda gördüm. Gelmeleri tabii güzel.
      Katılıyorum dediklerinize.

      Sil
  3. Eşli olması daha güzel tabii. Ben de katılmıştım zamanında. İkisi de normal doğum oldu. Herkese de ısrarla anlatabilirim, en güzeli normal doğum diye. Sezeryan acil olmayan durumlarda yapılmamalı, bu bir tercih olmamalı. Korkudan, kolaylıktan anne adayları isteyebiliyor. Oysa ki dünya üzerinde milyarlarca kadın normal doğurdu, tarlada, evde, her yerde. Bu çok doğal bir süreç. Vücut bunu öyle algılıyor zaten, ki bu yüzden sezeryan doğumda hemen göğüslerden süt gelmeyebiliyor. Yine sezeyanda doğumdan sonra kilo vermek hemen çok mümkün değil. Ben iki doğumumda da yaklaşık 3 ayda (tabii ki rejim yapmadan) eski kiloma dönmüştüm. (elbette bol bol emzirmenin bunda etkisi büyük)

    Sağlıklı bir doğum olur umarım, sizin adınıza sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir yorum. Her kelimesine katılıyorum.
      İnşaallah. Amin.. çok teşekkürler.
      Bugün doktordaydık. Şükür herşey yolundaydı.

      Sil
  4. Amin.. eksik olmayın. İnşaallah.

    YanıtlaSil
  5. Allah kurtarsın hayırlısı ile daha kaç ay var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Allah razı olsun.
      ay değil sayılı günlerimiz kaldı. bekliyoruz hayırlısıyla.

      Sil