14 Mart 2021

Durum Modu - Diş Sağlığı

Sağlık dedim amma sağlıklı olma yolunda bir adım atmak lazımmış. 

Yirmilik dişlerim 37 yaşında çıkınca başıma dert oldu. Çıkarlarken bile tüm yüzüm ağrımıştı. Ki o zaman dişten haberim yok tabi. Bu yüz kemiklerim neden ağrıyor diye epey kafa yormuştum ama diş çıkarmak aklıma gelmemişti. Hemde sağlı sollu geldiler peşi sıra. 

Sol taraf gecen haftalarda bir acıma yaptı. Baktım kızarmış yanak tarafından. Yara oldu herhalde dedim. Ki olur öyle bünye alışık. Sonra günlerce geçmedi. Bir ara baktım çıkan dişin yanında beyazlık belirmiş. Çok da önemsemedim. Sonra yok oldu. Bu süreçte tvde bir doktora denk geldim. Dediki; özellikle kök dişlerdeki apseyi önemseyin. Beyne ordan çabuk ulaşım olur. 

Ben sonraki günlerde dişimi unuttum tabi. Ama bu arada diğer diş etlerim neredeyse 7/24 kanıyor. Yok normalde de kanayan bir diş et sorunum vardır da böylesi hiç  olmamıştı. 

Neyse baktım yine bembeyaz birşey var dişin yanında. Elledim. Diş mi değil mi diye. Acıdı. Diş değil yumuşak. Sonrasında ağrı oldu. Doktorun dedikleri bir bir aklıma düştü. Eşime haber uçurdum. Sağolsun hemen bir randevu bulabildi. Gittik baktı. Antibiyotik verdi. Bittiğinde o sonradan çıkmaya çalışan kök dişleri çekeceğini söyledi. 

Eşime kalsa pıt pıt çekecek bitecek. Öyle diyor.

Ablam o küçücük dişi nasıl çekecek. Illa başka bir şey daha yapar. Bir akraba daha yeni çektirmiş. Dikiş mikiş demişler. 

Velhasıl bu iş nasıl oluyor?

Bilgi verin bana. 

Çekinmeden korkmadan söyleyin doğruları. 

Zira çekilmezse apse yaparmış devamlı. Sıkıştırıyormuş diğer dişleri. 

Geçmiş olsun dilekleri  ve bilgilendirme için şimdiden herkese teşekkür ederim. 

🌷


14 yorum:

  1. Hiç korkmana gerek yok. Diş hekimliğinde teknoloji son derece gelişmiş durumda. Üstte parçası kalmamış dişi bile rahatlıkla söküyorlar. Ben en son 1 yıl önce gitmiştim. Yukarıda asılı ekranda doktorla birlikte kendin de görüyorsun hangi dişin sağlam hangisinde sorun var. Yalnız biraz paraya kıyıp özele gitmeni öneririm. Çok geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  2. Benim de yıllar önce iki dişim çekildi. Dişler çıkamıyordu da bir türlü. Bir miktar kesip çıkarıyorlar. Tabi uyuşturuyorlar falan o an bir şey anlamadım ama gece olduğunda ağrı yapmıştı. Ağrı kesici falan yazarlar. Sıkıntı varsa muhakkak çektirin.

    YanıtlaSil
  3. Çokkkkk geçmiş olsun, şifalar dilerim 🙏

    YanıtlaSil
  4. Diş deme deme :( o kadar zor ki anlıyorum çok çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  5. Ablam İzmit'te diş hekimi:-)))Dikiş olayları bildiğim kadarıyla şöyle; eğer dişi çekerken kökte bir sıkıntı olursa bazen damağa zarar verebiliyor ve buna bağlı kanama ve dikiş ihtiyacı olabiliyor. Bunu da dişi çeken hekim yapamayabilir. Yani cerrahi alanda uzmanlığı olan başka bir yer dikiş atmak durumunda kalabilir. İyi bir diş hekimi genelde dişi kurtarmak için her türlü şeyi deniyor ancak kurtarılamayacak durumda ise çekim ve sonrası işlere giriyor. Geçmiş olsun dileklerimle.

    YanıtlaSil
  6. ben 2 tanesini üniversitedeyken çektirmiştim. Bir ağrı vardı, doktor çürük yok yirmiliklerden kaynaklanıyor alalım demişti. İyi madem dedim. İlkinde sorun olmadı ya ikincide epey acı ve şişlik olmuştu. Ama unutuyor insan.

    YanıtlaSil
  7. Bana dikiş falan atılmamıştı. Çok geride olduğu için farkına bile varmadan geçti sanırım. Zaten dişlerim hep sızılı ağrılı olduğundan çok bir negatif durum kalmamış aklımda :)

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle kesinlikle korkmayın ve işlemi hemen yapın ki rahatlayın. Şöyle anlatayım bundan yaklaşık 8 yada 9 sene önce sürekli boğazım iltihaplanıyor ve deli dehşet iğneler yiyip kendime gelmeye çalışıyordum. Ayda 10 iğne gibi. Sonra ön dişlerimde bir basınç hissettim bir süre sonra. Doktora gittim doktor yirmiliklerimin baskı yaptığını belirtti, film çekildi. Hepsi de gömüktü yani diğer dişin oradan çıkmaya çalışıyorlarmış hepsi için ameliyat dediler. Düzgün bir çene cerrahı bulduk sağ olsun, iki ayda 4 dişimi ameliyatla aldı. Ameliyatta ilk başta sol alt sonra sol üst yarılıp ve diş kesilip alındı dikiş atıldı. Sonrasında biraz şişme ve acı oluyor ilk bir hafta çok dikkat etmeniz gerek. Sonra sağ alt üst alındı ve bu işlemler dikiş dahil toplamda 45 dakika falan sürdü alt dişi çıkarmak daha uzun sürüyor. Ancak herkesin diş yapısı ve çene şekli farklı o yüzden süre farklı olabilir. Kaldı ki sizin sadece çekim olacakmış çekim çok daha kolay oluyormuş, çekilince geçiyor zaten, ama ameliyat olunca sonrasında bir haftalık bir sürede ciddi anlamda dikişlere dikkat etmeniz gerekiyor. İnanır mısınız benim o boğaz iltihaplarını 20 lik dişlerim yapıyormuş, dişlerim iltihaplanınca çıkamadıkça bademciklerime vuruyormuş. Çok şükür sonrasında öyle iğne yiyeceğim kadar kötü boğaz iltihabı yaşamadım sanırım en azından sık yaşamadım.
    Çok geçmiş olsun, bir an önce gidip hemen kurtulun, korktuğunuz kadar olmayacaktır eminim. Düzgün bir doktorun bu işlemi gerçekleştirmesi de çok önemli bu arada.

    YanıtlaSil
  9. O 20'lik dişler 20 yaşında çıkmıyor zaten , tam 20.yaşa denk gelen var mıdır acaba :) Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun... Umarım kolayca hallolur.

    YanıtlaSil
  11. Ben hepsini ameliyatla aldırmıştım sırayla fakat ismiyle müsemma yirmi yaşımda olup bitmişti hepsi. Yine de bence çok acı çekmemiştim operasyon sonrası. Geçip gidiyor, hiiiç tasalanmayın <3 geçmiş olsun şimdiden

    YanıtlaSil
  12. Diş çok zor bence ama bu dediğim sizi korkutmasın hemencik hallolur inşallah :):) Çok çok geçmiş olsun 😊🌸

    YanıtlaSil
  13. korkcak bişey yok yaa sen deeee, sadece pandemide gitceğin doktor virüs açısından temiz olmalı :)

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun. 11 yaşında Çapa dişle tanışıp 5 sene ortodonti ve periodonti (tel takımı ve gereksiz dişlerin ameliyatla alınması vs.) tedavilerini gördüğüm için artık dişle ilgili herşeye alışkın olduğumu düşünüyorum. 20 lik dişler başa dert oluyor, o yüzden takip edilmesi şart ki zaten bunu yapmışsınız. Geriye sadece temizliğe dikkat eden bir yer olması kalıyor.

    YanıtlaSil