27 Mayıs 2011

Bak Postacı Geliyor Kapılar Kilitleniyor

Düşünüyorum da günümüzde mi postacılık zor yoksa eskiden daha mı zordu ?
Aslına bakılırsa bana göre zorluğundan pek de birşey kaybetmedi postacılık. Çünkü hala adresler bir tuhaf. Bulabilene aşkolsun. Hele ki yeni postacıysanız işiniz daha zor. Her kesimden herkesin duymaktan nefret ettiği sözü söylerler üstelik. " Eski postacı buluyordu, getiriyordu... " 


Adreslerden başka postacıların işlerini zorlaştıran, daha doğrusu sevimsizleştiren şey artık sadece mektuptan ziyade başka evrak getirmeleri. Öyle ki zaten günümüzde mektup yazar kaç kişi var ki aramızda. Ki mektup alsın değil mi? Hal böyle olunca öğrendiğimiz postacı şarkısı da unutuldu. Hatta abartmayalım ama yalan oldu.

"Bak postacı geliyor selam veriyor, herkes ona bakıyor merak. Çok teşekkür ederiz postacı sana, pek sevinçli haberler getirdin bana... " diye devam ediyor. O sevinçli haberler yok, icra takibi yada mahkeme kağıtları var postacılarda yığınla. Artık kimse merakla beklemiyor. Kapısını çalarsa açmıyor. Ve tanımıyor postacısını.

Uzun süre bir bölgede postacılık yapanların işi daha kolaydır. Zira onlar artık mahalleliyi tanımışlardır. Yolda dahi görseler tutuştururlar evraklarını ellerine. Yeni gelen ise yazın sıcağı, kışın soğuğu demez ulaştırır evrağı sahibine. Hepsinin yaptığı gibi. Yazı kışı yok mesleklerinin. Yağmuru, karı da.

Şimdilerde yığınla icra evrakları dağıtsalarda eskiden sadece mektup da dağıtmazlarmış. Mesela seçmen bilgi kağıtlarını postacılar dağıtırmış eskiden. Hala bu beklenti de olan kişiler mevcut. Bunun haricinde kapılarımızda bulduğumuz buroşürleri, dergileri de onlar dağıtırmış. Şimdi onlar için ayrı kuryelikler mevcut.

Yaya olarak görmeyi alıştığımız postacıların bir kısmının bisikleti, bir kısmının motoru, bir kısmının da aracı var. Aracı olanlar APS olanlar. Yani acil posta. Ondan yani. Ve her meslekte kendilerini ispatlayan bayanlarımızda var  postacılarımız arasında.

Onlar için yapılabilecek en güzel şey adreslerimizi doğru vermek. Doğru ve tam adres almak. Zira artık falan yere yakın, yada şöyle bilinir gibi şeyler geçersiz. Herkesin bir adresi mevcut. Bir numarası var kapısında. Ve o numara ya sokağa aittir yada caddeye. İkisine birden değil. Yani bilmemiz ve söylememiz gereken mahalle / sokak yada cadde / kapı numarası / iç kapı numarası. İşte bu kadar. 

Eee herkese kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder