10 Eylül 2013

Kağıt mı yoksa Pamuk mu Olsun?


En az bir kez olsun, selpak markasının yeni kağıt havlu reklamını görmüşsünüzdür. Yok yok, reklam eleştirisi yapmayacağım. Reklamın temel mesajına takıldım ben.
Biz eskilerden beri havlu kullanan bir milletiz. Öyle ki havlular, kızların çeyizlerinin vazgeçilmez elemanıdır. Şimdilerde pek moda olmasa da, geçmişte o havlu kenarlarına nasıl da çeşit çeşit danteller yapılırdı. Deli gibi yeni modeller aranırdı. Hala da vazgeçilmiş değil. Artık herkes kendisi yapmasa da yaptırıyor. Çok olmasa da eksik olmuyor hala çeyizlerde. Değil mi?
Peki reklam bize ne mesaj veriyor. Havlular mikrop yuvasıdır diyor. Tercih etmeyin, hastalık bulaşır diyor. En ideali kağıt havludur diyor. Bunu da açıkcası çok iğrenç yolla göstermiş. Hiç çekinmemiş yani. Havlu, toptan tutun da bankamatik bile oluyor.
Peki bu yıllardır kimsenin aklına gelmemiş miydi? Önceden millet hastalıktan mı kırıldı? Biz şimdi bu sebeple havlu kullanmaktan vaz mı geçeceğiz? 
Tamam, mutfaktaki el beziler uzun süre ıslak kalıyor, mikrop üremesi olağandır. Mutfakta kullanıma tamam da, havluyu tamamen devredışı bırakmak da olmuyor bence. Orada kullanma, yok orada da kullanma. Kapılara mı asacağız biz bu havluları. Sandıkta mı çürüteceğiz? Ya da hiç çeyize koymayalım ya.. boşuna para gitmesin. Çeyize direk kağıt havlular koyalım. Böyle renk renk, desen desen.. ay ne şık olur değil mi?
O havluyu su içinde bırakmadıktan sonra, düzenli değiştirdikten sonra bence sıkıntı yok. Reklamı fazlasıyla abarttıklarını düşünüyorum. Reklam bu, tabiki abarttılı olacak denebilir de, insan yine de takılmadan edemiyor. Havlu bu nihayetinde hep kullanıyoruz. Kullanmaya da devam edeceğiz, bence.
Sen hangisini tercih edersin? Mutfaktakini sormuyorum. Banyodaki el havlusunu soruyorum. Ona göre söyle cevabını...




4 yorum:

  1. :)
    haklısın tabii.
    alışkanlıklarımı değiştiriyorlar işte.
    tüketim için. kağıt daha çok tüketilir tabii.
    banyoda normal havlu, mutfakta el bezi ve kağıt havlu kullanıyorum, bir de o sarı el bezleri ayrıca. mutfakta üç çeşit yani.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hep tüketelim istiyorlar. tuvalet kağıdından sonra buna el attılar. :)

      Sil
  2. Reklamı izlemeden yazıyorum.
    Ev ortamındaki havludan zarar gelmez. Mutfak evet, en çabuk kirlenen, mikrop üreten yer. Kağıt havlu iyi bir çözüm. Ama banyoyu vurguladıklarını sanmam. En azından ev banyolarını. (vurgu varsa da zaten bilerek yapılmıştır.)
    Pazarlamanın en büyük taktiği insanları korkutmaktır, endişe yaratmaktır. (reklamcı arkadaşlar daha iyi açıklar)
    Hani ne oldu kene muhhabetine. Bir ara milletin keneden ödü patladı, bilmem nerelerden ilaçlar alındı.
    Kene birdenbire bitti öyle mi?
    Amerikalıların hazırladığı tüketim mantığıyla ilgili bir video vardı bir ara. Adamların ilk defa suyu nasıl pazarladığını anlatıyor. Musluktan akan suyu kötü su, hastalık vs. gibi bağıra bağıra söyleyip, arkasından kendi şişeledikleri suyu, sözde dağlardan gelen ama aslında fabrikadan çıkan, harika suyu sunuyorlar.
    Buna benzer örnek o kadar çok var ki!
    Mesela Nutella: Yurt dışındaki birçok reklamda sporcular oynar. Sabah kalkar ve Nutella ile kahvaltı yapar bu tipler. Vermek istedikleri mesaj belli, Nutella sağlıklı, enerji verir, kahvaltı yerine geçer. Doğrusu şu: Asla kahvaltı yerine geçmez, bol şeker, palm yağı içerir!

    Yani özetle, çok takılma. Bunu hep yapıyorlar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, ev ortamındaki banyodaki el havlusunu kastediyorlar, ki reklamda evde geçiyor zaten. Görmeniz lazım. Havluyu resmen mikrop yuvası gösteriyorlar.
      Korkmadım ama pinpirikli birileri illa görüp aldanmıştır. Yani reklamın amacına ulaştığına inanıyorum şahsen. :)

      Sil