11 Mayıs 2012

Süt Uzun Ömürlü Beyaz Eşya Raflarında mı Satılmalı

Ne diyorsun kuzum sen? Süt ve beyaz eşya ne alaka şimdi?
Diyenleri duyar gibiyim. Bende öyle düşünmüştüm ama Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Aydın, öyle demiyormuş. Nette kendileri ile yapılan konuşmaya rastladım. Ahh keşke rastlamaz olaydım mı desem, iyiki denk gelmişim mi desem bilemez bir ruh hali içine girdim. Adamın dediklerini duysanız şaşırırsınız.
Ne mi diyor Ahmet Aydın. Diyor ki mesela, uzun ömürlü süt, süt değildir diyor. Onu 135 derecelik sıcakta ısıtıyorlar, içinde iyi kötü ne varsa ölüyor, geriye morfin etkisi yapan bir beyaz sıvı kalıyor diyor. Çocukta acı hissini yok ediyor diyor. Canları artık çok yanmıyor belki ama, çok önemli hastalıklara yakalanması an meselesi oluyor diyor.
Allah Allah diyorsun, neymiş bu süt. Üstelik gündemde, okullarda dağıtılmaya başlayan sütlerin çocukları zehirlediği konuşulurken. Gerçi onu süte bağlamıyormuş. Çünkü zati o sütlükten çıkan sütün hiç etkisi yokmuş ki. Olsa olsa belki hızlı üretimde aksayan denetimden kaynaklı enfeksiyona neden olmuş olabilirmiş.
Çocuklarınıza o uzun ömürlü sütleri içirmeyin, günlük sütleri de içirmeyin diyor Ahmet Aydın.
Ve daha neler mi diyor? ilgili yazıyı okuyun. Şaşırın, vayy be deyin. Belki de ben biliyordum canımm deyin. Ama okuyun. Zira okumak lazım. Bunları da bilmek lazım. Bundan sonra süt içerken iki kere düşüneceğim. Ne içiyorum ki ben. Biz...?

8 yorum:

  1. nasil sakliyom yorumlarimi anlamadim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu altında görüldüğü gibi yorumlar görünmüyor sizde. Aynı konuya cevap yazdım, daha açıklayıcı.

      Sil
  2. Biz de tam altı aydır, günlük süt ve günlük köy yoğurdu alıyoruz. hem lezzetleri farklı hem de en azından biraz daha bilinçli hissediyoruz kndimizi. İki kilo kullanacağımız bir yerde bir kilo kullanmamız ve sağlıklı kullanmamız önemli. Zaten önemli olan hayatta nicelik değil niteliktir. Eskiler kemiyyet değil keyfiyttir der.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanda hiç kimseye ve kuruma güven bırakmadılar. Onu alma şöyle, bunu alma böyle. Hergün yeni birşey çıkıyor. Bugün Ahmet Maranki'nin konuşmasına rastladım. Adamın hayatında yemediği domuzetinin kalıntılarını bulmuşlar midesinde. Tabi ayrıntıya pek girmedi bende zati tam bakamadım. Ama sucuklardan bulaşmıştır dedi adam.
      Hiçbirşey yemiyelim biz.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Evet insan ilk duyunca öyle diyor. (:
      Ama böylesi iddialı konuşmak da boşu boşuna değildir.

      Sil
  4. İlgili yazıyı henüz okumadım.
    Ama her zaman için doğal sütten yanayım.
    Yoğurdu da köy sütünden, evde kendim yaparım yıllardır.

    Kutu sütlerin (meyve suları vb.lerinin de) ambalajının içi alüminyum folyo ile ile kaplı bir de.
    Ve alüminyum kısa bir sürede besine geçer diye biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben onu koruyucu bilirdim de alüminyumdan olduğunu bilmezdim.

      Sil