4 Eylül 2013

Evli ama Bekar Kadınlar.


İlk evvela şunu söylemem lazım ki, sevgilisi ile yaşayanları kastetmiyorum. Onların olayı başka. Benim dikkatimi evdeki adama “kocam” diyen kadınlar çekiyor. Ama ortada nikah yok. Varsa da imam nikahı. Artık bir gerçek var ki, imam nikahı tek başına geçerli değil. Çok çok eskidenmiş o dönem. Ama hala sadece imam nikahı ile yaşayan kadınlar var. Hem de çoluğu çocuğu ile.
Hani bir laf vardır, yeri geldi mi babana bile güvenmeyeceksin diye. O kadınlar, o adamlara güveniyorlar ama aslında hiç güvenceleri yok.
Bu durumu ailelerde biliyor çoğu vakit.
Bakın size bu konuda bizzat şahit olduğum iki olayı anlatayım. Birinde baba biliyor, ses etmiyor. Akraba zaten diyor. Diğerindeki babaanne, ısrarla nikah diyor. Çünkü çocuğun anne-babası da nikahsız.
Hülya Koçyiğit'in bir filmi vardır. Filmde adam kadını kandırır senelerce nikah kıyacağım diye, 3 çocuk olur bu arada. Ve bir gün adamın evli olduğunu öğrenir kadın. Tartışırlar, kadını öylece ortada bırakıp gidecektir adam. Kadın adamı öldürür.
Çok trajik değil mi? Belki de uç bir örnek. Ama olmayacak bir şey değil.
Ve bir de yaşını başını almış ama kocası tarafından terkedilen kadınlar vardır. Kocaları başka kadınlarla hayatlarını devam ettirir. İmam nikahı ile. Ya da belki de o da yok. O terkedilen kadın, o adamı boşamaz. Niye mi? Zaten yaşını başını almıştır. Adam da öyle. Hem sigortasından faydalanmaktadır. Hem de kendisinden evvel ölürse maaşını alacaktır.
Çok mu zalimce? Hayır... Çok akıllıca bence. Yıllarca kahrını çektiği adamın bu kadarcık da olsa hayrını görmek istiyor kadın. Bu hakkı o diğer kadına vermek istemiyor.
İkisi de aynı gibi değil mi... evli ama bekar kadınlar onlar... ama farkları çok.

10 yorum:

  1. Ne kadar doğru yazmışsın ; bir sürü var böyle bir sürü :(

    YanıtlaSil
  2. Neler neler var çok hassas bir konu..Böyle trajedileri önlemek için kız çocuklarımızı iyi yetiştirmeliyiz..Kendi ayakları üstünde durabilmeli ve kimseye ihtiyacı olmamalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece kız çocuklarımızı değil, erkek çocuklarını da iyi yetiştirmek gerekiyor. Sonuçta bu sadece kadına ya da erkeğe bağlı bir şey değil. İkisinin de yanlışı maalesef. Çoğu istisnalar olsada.

      Sil
  3. Evli olsun olmasin, akrabasi olmayan bir kadinla beraber yasayan ve cocuk dogurtan her erkek kadina karsi yasal sorumluluk tasimali bence. Kanunlar keske oyle duzenlense. Evlenmiyorlar mal varligi bozulmasin diye. Cocuk varsa ve beraber yasiyorlarsa, erkegin butun mal mulkunun yarisi kadina ait olmali. Bak o zaman sacma sapan davraniyorlar mi.. Boyle bir yasal duzenlemeyi yapmak zor degil ama yapmazlar -yasalari yapanlar da erkek cunku.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara konuşuluyordu ama sanırım gerçekleşmedi. Biliyoruz ki böyle durumda olan ünlü kişiliklerde var.
      Belki çıkar, belli mi olur.

      Sil
  4. ya sahiden demek tanık oldun ha.
    duyarım ama hiç görmedim imam nikahlı.
    eh ekonomik yönden sağlama almalılar kendilerini.
    bu ülkede kadın olmak zor ya.
    hülya koçyiğitin durumunda bence çok haklı.
    o durumda öldürür insan herhalde.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, her iki örneğe de bizzat şahit oldum. Oluyorum.
      değil mi.. yıllarca kandırılmanın acısı oluşuyor bir kere.. Allah düşürmesin kimseyi.. (amin)

      Sil
  5. işte bunlar hep bilgisizlikten oluyor maalesef! oysa nikahın dini'si ya da resmi'si olmaz, nikah sadece karşılıklı olarak sorumluluk almak ve evliliği meşrulaştırmak için yapılır.. ki imam nikahında da kadınların boşanma durumunda maddi olarak sıkıntıya girmemeleri için 'mihr' vardır..
    tıpkı resmi nikahtaki malvarlığı paylaşımı gibi..
    yazık.. bunlar oluyor ve bu gidişle olmaya devam da edecek..
    bizdeki geleneklerle ilerleyen din algısı, imam nikahını meşrulaştırmaya ve tek başına yeterli görmeye yettiği sürece bu problemler bitmez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmam nikahını çok biliyor gibi yapıyorlar ama işte sizin dediğiniz o kısma riayet eden yok. Millet işine göre hareket ediyor.

      Sil