3 Eylül 2012

Uyanış


Dün gece ablamın yataktan söylenerek kalkmasıyla uyandım. Deli gibi havlayan köpeklerin sesinden uyanmış, camı kapamaya kalkmış. Uyurken havlamayı hiç duymayan ben, uyanınca seslerden bir saat uyuyamadım.

O an uyanmasaydım o köpeklerin sesini hiç duymayacaktım ki ben.

Hepte böyle olmaz mı? Birşeyi öğrenince o şey gözümüze gözümüze girer.

Birde “cahil cesareti” denen bir husus vardır. Hele o olay, Madagastar çizgi filminde, ama şu penguenlerin olduğu, tvde çıkan, orda en küçük maymun var ya, hani penguenler ona Hüzünlü Göz diyor. Birde onda cahil cesareti olduğunu söylerler. Bir keresinde arı kovanına dalmıştı da hiç canı yanmamıştı.

Aslında bu gerçek hayatta olan bir durum. Mesela bilmeden sıcak bir şeyi tutmak gibi. Bir keresinde annem, kaynayan tencereyi devrilirken tutmuştu. Ama eline hiç birşey olmamıştı. Hatta eline kaynayan su bile dökülmüştü. Esasında kaynadığını da biliyordu da bir şey olmamıştı. Çok şaşırmıştık.

Herşey bir farkedişe, bir uyanışa bakıyor. Sonra aman hiç uyanmasaydım diyorsun. Yahut bir yaşanmışlıkla oluyor bu durum. Örneğin trafik kazası geçiren birinin yaşadığı korku. Bu korku ile farkettiği yeni durumlar. O arabaya hiç binememek mesela. Diğeri ise arabaya atlar gider, hiç düşünmez.

Titiz bir insanın bir şeye dokunurken hissettikleri ile umursamaz birinin duyguları aynı değildir mesela. Aslında çoğu umursamaz değil, bilmiyordur. İşte burda olay cahil cesaretine kadar varır. Bu duruma şöylede bir örnek verilebilir. Kiminin çocukları karda kışta soğukta hasta olmazken, kiminin çocuğu ufak bir yel yemesiyle kendini yatakta bulur. Bence burda da farkındalık var, yaşanmışlık var. Bir bilmek ve bilmemek var.

Uyanış iyi bir şey mi şimdi ? İnsanı resmen rahatından ediyor yahu..

Ve bende uyandım. Kpss günü geliyor. 20 günden bile az bir zaman kaldı. Artık gözümü açmam lazım. Uyanmam lazım. Yoksa sıfırı çakacağım. Yada o bana çakacak.
Bu sebeple, bir ara veriyorum. Aklım burda olunca -bahane- çalışamıyorum.
Aslında araya luzüm yok ama vermezsem gidişim iyi değil. :D O sebeple vermem lazım.

7 yorum:

  1. fazla bilen hep mutsuzdur zaten. ben çok mutlu bir filozof görmedim hiç. hoş ben filozof görmedim o da ayrı. duymadım, bilmedim diyeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Her konuda bilmek, ağır külfet bence.

      Sil
  2. Bravo yani nereden nereye bağlamışsın:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Teşekkürler. Konu bağlamada oldukça yetenekliyimdir, saptırmada da öyle. :D

      Sil
  3. eylül kpss.
    hadi hayırlı olsun kolaylıklar başarılar.
    :)
    iş değiştirmek istiyorsun o zaman.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Uyanışş , direnişşş
    ha gayret kpss ye :)

    YanıtlaSil
  5. Deeptone; Çok teşekkürler, çok.. :) Evet hemde deli gibi istiyorum bunu. :D Kısmet İnşaallah.

    Safransarı; Teşekkürler. Bi gayret içindeyim bakalım. :)

    YanıtlaSil