Geçenlerde bende oturmak zorunda kaldım. İnsanın midesi alt üst oluyor. Allahtan yol kısa idi de, dayandım.
Dün yine ters koltuklu bir otobüse bindim. Tabi yer vardı, ben oraya oturmak zorunda kalmadım. Ama neredeyse binen herkes o koltuğa mecburiyetten oturdu, yer bulunca anında kalktı. Kimse memnun değil orda oturmaktan. Ama koltuk, otobüsün en geniş koltuğu, arka koltuktan sonra.
Dün iki teyze bindi mesela. Biri diğerinden büyük. Bindiklerinde o ters koltukta tek kişilik yer mevcut idi ama oturmadılar. Yaşlı olanı arkaya doğru gitti, orda yer vardı. Diğeri oturdu sonra. Bir zaman sonra yaşlı olanı, onu yanına çağırdı. “ gel oturma ters koltuğa, gel..” diyerekten.
O da yanına gitti. Kadın da değişik bir tipti bunu da söylemek isterim. İlk oturduğunda aldı telefonu eline birini aradı. Ordan yaşlısı yine seslendi, kiminle konuşuyorsun diye. Sonrasında ters koltuk yine boşalmıştı, oraya oturmak istedi teyzem ama yine diğeri otobüse inletecek derecede yüksek sesle “ hayır.. ters koltuğa oturmaa..” diye bağırdı. O da hemen önündekine oturdu. Yine telefonla birileriyle konuşmaya başladı. Gayet normal ses tonu ile, herkes duyuyor. Hatta bir ara telefonun diğer ucundaki kişiyi azarladı, dinlemiyor diye.
Böyle koltukları niye yapmışlar acaba otobüslere? Kimse memnun değil. Bildiğim bir belediyelerde oluyordu. Orda da durum farklı değil. En son dolan koltuk onlar.
Niye yapmışlar ki acaba? Tersten yolculuk kime iyi geliyor ki?
Vardır bir sebebi:))
YanıtlaSilYurt dışında da var ama hiç düşünmedim açıkcası.
Bu kadar takıntı yapıldığına da tanık olmadım. Herkes oturuyor paşa paşa:))
Teyzelere bayıldım yalnız:)
:) Evet. Bilmek istiyorum ama. Bildiğim birde, yanlış hatırlamıyorsam, trenlerde de var. Kimbilir belki de trenden esinlenmedir o ters koltuklar. :) :)
SilBen hep sevmeyenlere denk geliyorum. Tesadüs olamaz bence. Hatta kadının biri oturdu, sonra ay başım döndü diyerek kalktı. Cidden insanın midesini etkiliyor, neden bilmiyorum.
Evet teyzeler, özellikle telefonla konuşan, müthişti. :)
Şu ters koltuk meselesini sabah eşime sordum.
SilTekerlek yüzünden öyle yapıldığını söyledi. Düz yapıldığında ayakların altına tekerlek yeri geldiğinden dolayısıyla oturup kalkma sırasında çamurlanıyor. Ters olduğunda tekerlek şişkoluğu koltuğun arka kısmında kalıyor. Verimli kullanmak açısından kısaca.
Durumu eşime anlatınca güldü, hiç böyle bir şey duymamıştım dedi:))
:) Sağolun.
SilAma eskiden bizim buralarda böyle ters koltuklu otobüs yoktu. Evet, o tekerlek üstleri yüksek olurdu ama ben severdim o yüksekliği. :D
Ters koltuk benim de kabusum. Oturunca hemen midem bulanır. Benim de başıma çok sık geliyor bu teyze vakaları. Geçenlerde otobüste kadının biri, boş koltuk olmasına rağmen ters diye oturmadı. İneceği yere kadar da ayakta bekledi. Bu otobüsleri yabancılar yaptığı için alışmış onlar terse ama bize fazla ters! :))
YanıtlaSilBence de fazla ters. :) oturmayan cidden oturmuyor. Ben yer yoksa oturuyorum, napıyım. yaşlı ve hastayım.. :D
SilBen de yaşlıyım. :D Bazen oturuyorum ben. Zira ayaklarım sığmıyor zaman zaman. :D
Sil:D Ayaklar, ayakta mı sığmıyor, oturunca mı? Onu şey edemedim. :D
SilKısa süreli, aksiyon olsun diye oturmak iyidir.
2 düz 2 ters dörtlü karşılıklı koltuklar var ya, işte orada ben oturunca karşındaki zor oturuyor
SilAnladım. Resimdeki gibi yani. Uzun boylu olmanın dezavantajı oluyor bunlar. :)
Silvakti zamanında çok oturdum ama bana bi şey olmamıştı. bana da o koltuklara oturup etkilenenler garip gelmiştir. yani bence bi farkı yok, ne oluyor da bu kadar etkileniyorlar. galiba psikilojik bir durum. (bkz:psikoloji deyip işin içinden sıyrılmak)
YanıtlaSil:D Tam ters durum. Ama bence siz azınlıksınız. Biz çoğunluğuz.
Silbelki de küçüklükten kaynaklıdır. Çocukluğa inmek lazım. Mesela benim küçükken otobüslerde çok pis midem bulanırdı. Hatta annem poşetsiz evden çıkmazdı diyeyim, siz anlayın. :) O sebeple de ters koltuk iyi gelmiyordur bana. Geçmişi araştırmak lazım.
Ben koltuk yerleşimini verimli hale getirmek için bu şekilde yerleştirildiğini düşünüyorum :) Trenlerdeki ters koltuklar ise farklı bir durum çoğu şehir için tren iki yönlü çalıştığı için iç tasarımları boyuna simetrik yapılıyor :) Otobüslerde ise kapıydı,tekerlikti, motordu, şöför kabiniydi derken alanı kullanmak iyice zorlaşıyor..
YanıtlaSil:) Olabilir de bana göre sanki bir farkları yok gibi. Sonuçta alan aynı. Tren için bilmeden tahmin üretmiştim ama yanlış düşünmüşüm. Teşekkürler bilgilendirme için.
SilYine de olmasa iyi olur. :)
bence psikolojik bir durum.bana hiç birşey olmadı.
YanıtlaSilGaliba öyle. Herkese olmuyorsa, bir o kalıyor. :)
SilYahu o birşey mi ? metrobüste bir tane koltuk var tam en önün bir arkasında ; yahu ne tek kişilik nede iki kişilik. mecburen yan yana oturuyorsun ama hem neticenin yarısı dışarıda hemide ters :) . yandakiyle koyniş koyniş geziyorsun , şükret :))
YanıtlaSil:) Benim dediklerim genelde üçlü oluyor.
SilO zaman sizin dediğiniz koltuktan uzak kalmalı. :D
insanların en azından gözgöze gelerek iletişim kurabilmesi içindir belki. robot gibiyiz ya.
YanıtlaSilYine değişik bir bakış açısı geldi sizden. :) Kimbilir, belki de.
Silheeey mümkün değil ters oturamam.
YanıtlaSilböle durunlarda ayakta giderim.
midem bulanıyor yoksa.
:)
Bende başka kimse yok mu, diyordum. :)
SilTekerleğin üstüne gelen tarafa da kimse oturmak istemiyor ben oturuyorum valla ayatkta kalmaktan iyidir :) Ters giderken de beni tutmuyor her yer olur valla yeter ki oturayım :))
YanıtlaSilBende illa oturayım diyorum ama koltuk fena tutuyor. :)
Sil