Tuzun önemi çok eski çağlarda keşfedilmiş. Tüketimi ise o zamanlarda gayet bilinçli ve ölçülü iken medeniyetin ilerledikçe tüketimi çoğalmış.
Ve tuz sadece gıda olarak değil, birçok yerde kullanılmaktadır.
Tuzun Hristiyanlıkta vaftiz törenlerinde kutsal suya katılarak, kişiyi arındırdığı, temizlediği ve günahtan uzak tuttuğuna inanılmakta.
Tuz peki en çok nerde bulunur biliyor musunuz? Denizde diyebilirsiniz ama yerin metrelerce altınca denizden uzak birçok tuz madeni de mevcut.
Yeryüzünde yedi milyon kilometrekare deniz tuzu bulunmakta.
Evimizden soframızdan eksik etmediğimiz tuzun ise iyotlusunu tercih etmeliyiz.
Çünkü iyotlu tuz, guatr hastalığını önlüyor. Zeki gelişimine de kattkısı mevcut.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise yemeğin tuzunu, yemeğin pişmesine yakın atmak gerekiyor.
Böylelikle içindeki iyotu kaybetmemiş oluyor. Yemeğin başında tuzu eklendiğinde, yemek pişene kadar tuzun içindeki iyot tüm etkisini kaybediyor ne yazık ki.
Bir insanın günlük tuz ihtiyacı bir tatlı kaşığı kadar. Fazlası zarar.
Ama sıcak havalarda bol su tüketiminin yanında tuz da önemli. Çünkü tuz suyu tutma özelliğine sahip. Yani bol bol su içmek, tuz tükemi az olunca bir işe yaramıyor.
Yemeklerde tuzu azaltmak, ömrü de uzatır.
Ne tadımız ne de tuzumuz kaçmasın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder