Geçen gün bazı pratik bilgiler paylaşmıştım.
Şimdi de geçenlerde ilk kez deneyimledigim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Dolma sevenler eminim çoktur.
Kimi yaprak sever, kimi lahana. Hele beyazı ayrı güzel olur bence. Bol kıymalı birde.
Neyse, ağız sulandırmak değil niyetim
Benim gibi beyaz lahana dolması sevenler için pratik bir alternatif.
Lahanayı direk pişirmeden buzluğa koymak. Ben yarım lahana almıştım. Buzluğa koyarken onu birde tekrar ikiye ayırdım.
Sarmadan evvel akşamdan yahut akşam saracaksanız gündüzden ,yani baya erkenden lahanayı buzluktan çıkartmanız lazım. Ki iyice çözülsün. Birde buzlukta iyice donması lazım.
Yani lahanamiz iyice donacak sonrasında tamamen erimesi lazım.
Sonuçta sarmaya hazır, yumuşacık bir lahanaya sahip oluyorsunuz.
Üstelik bu şekilde buzlukta saklanıp yazında bu dolmanın keyfine varılabilir bence.
Görüldüğü gibi incecik kolay sarılan, çok azı zayi olan bir lahana oluyor.
Şimdiden afiyet olsun:)
#meydan okuma 22.gün yazısı.
Beyaz lahana sarmasını çok severim. Ancak hiç beceremem. Mevsim geçmeden, tavsiyeni dinleyeceğim, süpermiş ;)
YanıtlaSilŞimdiden afiyet olsun:)
Silİyi fikir :)
YanıtlaSilGerçi ben bizimkilere bol kıymalı kapuskayı kakalarım hep. Lahanaysa lahana, kıymaysa kıyma, uğraştırmayın beni derim :D
Yiyorlarsa süper:)))
Silgüzel ipuçlarını not alıyorum
YanıtlaSilBende :)
SilHiii....lahana sarmasına bayılırım, zeytinyağlı olacak ve bol limonlu ancak o kadar zor geliyor ki yapması bana. Çok zahmetli...:( birkaç kez denedim beceremedim bile...çok kötü oldular en son denediğim biraz daha iyi oldu...buzluğa konduğunu ilk kez duyuyorum, eline sağlık:)
YanıtlaSilVazgeçmeyin tekrar deneyin. :)
Silhımms önce doncak sona ericek pikiş :)
YanıtlaSilPeki, anlaştık:)
SilSüper bir bilgi buu.Lahana sarmasının bana en zor gelen kısmı lahana yapraklarının haşlanması.Böylece bu işleme gerek kalmadan sarabiliriz her halde.Hem de yazın da lahana bulunur.Bir de koca lahanayı sarmak zorunda kalmadan canımızın çektiği kadarını yaparız .Çok teşekkürler bu tiyo için :))
YanıtlaSilEvet, pratikliği o zaten. Haşlamaya gerek kalmıyor. Üstelik haşlamak için ayıklamak zahmeti de olmuyor.
Silİpuçları için teşekkür ederim... Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilBen teşekkür ederim
SilÇok güzel bir bilgiymiş elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler:)
SilYaz için koymak istiyorum şu an. Teşekkür ederim. Lahana sarmayı sevmeyenler için de fincan dolması fikri vermişti bir yemek bloggerı. Haşlanmış yaprağı fincan üzeribe kapayıp içine iç koyup toparlıyor ve sıkıyorsun. Yuvarlak sarmaların oluyor...
YanıtlaSilBence daha zahmetli fincanla uğraşması:)
SilSekil olarak güzel olur ama.
A süper bilgi, çok ilgimi çekti.. Hiç haşlamadan yapıyorsun değil mi ?
YanıtlaSilEvet hiç haşlama yapılmadan oluyor.
SilYine dolma :D Ben asma yaprağından severim nar ekşisi olmalı ve etsiz :D Lahana sarmasını sadece üzerinde yoğurt olursa yiyebiliyorum :D
YanıtlaSilBende onu severim. O zaten etsiz güzel oluyor bencede. :)
SilBeyaz lahanayı yogurtsuz yerimde karalahana yogurtsuz olmaz;)