23 Mart 2012

Tütün Atlası

Tütün atlası ne?
Amerikan kanser derneği ve Dünya Akciğer derneğinin yayımladığı bir rapor.
Bu yılki raporda ne yazık ki Türkiye ilklere imza atmış durumda.
Sigaradan kaynaklı hastalıklar sıralamasında Türkiye birinci. Erkek ölümlerinde, sigaradan dolayı olanlarda yine Türkiye ilk sırada.
Rapora göre Türkiye'de erkekler kadınlardan fazla sigara içiyor. Yani sigara içen erkek sayısı fazla, kadın içicilere göre. Bu birincilik küçük yaş erkeklerde de göze çarpıyor.
Bu orana bakarsak, erkek ölüm sayısındaki birincilik şaşırtıcı değil.
Ve Türkiye'de kişi başına ortalama yıllık 1399 sigara düşüyormuş.
İbretlik veriler. Pisi pisine ölüm dedikleri şey. O çirkin şeyi nasıl bir zevk, arzu ve istekle içiyorlar anlamıyorum.
Raporda belirtilen başka bir husus daha var. Sigaranın içindeki kimyasalların başka hangi maddelerin yapımında kullanıldığı belirtilmiş. Okuyunca vay be dedim. Bir sigara için, insan kendini böcekte yapıyormuş, temizleyici maddede.
Zira içine konan şeyler böcek ilacındada kullanılıyormuş. Hamamböceği zehrindede. Mesela bir tanesi tuvalet temizleyicilerinde kullanılan bir kimyasalken, bir diğeri egzos gazında veya roket yakıtında kullanılan bir kimyasalmış. Sigara öldürür lafı da en çok burdan belli ediyor. Çünkü içindeki bir kimyasal, idam cezalarında kullanılan bir gaz içinde kullanılıyormuş.
Ha tuvalet temizleyiciyi yemişin, ha o gazı solumuşsun ya da yakıt içmişsin. Ya da kısaca bir sigara yakıp keyfine bakmışsın.
Ne keyif ama...

2 yorum:

  1. Sigara içen biri olarak bu yazdıklarını okuyunca hakikaten kendimden de içenlerden de tiksindim. Cebindeki, yanındaki ve bende önümde duran paketi atabilsem keşke.
    Böyle bir şeyde ilk sırada olmak üzücü.

    YanıtlaSil
  2. İnşaallah birgün atarsınız, bir kere düşünmeden. (:

    YanıtlaSil