Muhtarlığa yılda kaç kez gidersiniz? Belki bir kere, belki de hiç. Muhtarınızı bile tanımıyorsunuz belkide.
Ama muhtarlığa bir kez gidip, orda biraz zaman geçirince, öyle çok kişinin geldiğini göreceksiniz ki. Hem öyle sadece evrak almak içinde gelmiyor vatandaş muhtarına. Kimisi sırf, kapısından geçiyorken selam vermek için uğrar.
Bazısı, bir derdi vardır. Derman aramaya ilk muhtarının kapısınagider.
İş, aş, kiralık ev yahut ne bilim kiracı bulmak için gelir. Ölmüştür belki bir yakını, eşi de, ne yapmak lazım şimdi, nerelere gitmeli diye, muhtarına danışır.Kocasıyla kavga etmiştir de, arabulucu olsun diye gelir muhtarına.
Ya da oğlu/kızı biriyle evlenmek istiyordur, kimdir necidir araştırmaya ilk muhtara gider.
Muhtar bilir derler. Devlet bile, bazı hususlarda sorar muhtara, tanır mısın bu vatandaşı diye.
Evrak yükü azaltılmaya çalışılıyor. Ama azalsa da bitmedi bu bürakrasi. Mesela, kimliğiniz mi kayboldu ya da çocuğunuzun kimliğine resim mi koydurulacak, ilk başvuru adresiniz hala muhtarlıklardır. Hala bazı devlet evraklarında muhtar onayı lazımdır. Örneğin; yeni çıkan şu genel sağlık sigorta işlemlerinin bazısında, tarım sigortası ve asker maaşı işlemlerinde.
Ama gelin görün ki, aynı devlet, artık muhtarların işi bitti diyormuş. Fazla işlevleri kalmadığını belirtmiş. Amma şehir muhtarlarının, köy muhtarlarının değil. Onları ayrı tutuyorlar.
Halbuki benim yukarıda anlattıklarım şehir muhtarlıklarında hergün olan şeyler neredeyse.
Kimi vatandaş için muhtarlıkların bir anlamı yoktur. Şimdiye kadar hiç işi düşmemiştir. Olsun olmasın hiç fark etmez onun için.
Ama kimisi vardır ki, ayda en az bir kez uğrar. İşi düşer ister istemez. Muhtarını bulamadığı zaman işi rastgitmez.
Ben şunu biliyorum; vatandaş dara düşünce, en basiti aklına bir şey takılmışsa, en yakınına, olmadı muhtarına gidip soruyor. Onun için olmaması büyük noksanlık, kayıptır.
Devletin yeni düzenlemesi, muhtarların işini kaymakamlığa ve belediyeye vermeyi içeriyor. Halbuki vatandaş, onlara gitmek için, önce muhtarına gidiyordu. Çünkü muhtar, mahallesinden biri idi, onun komşusuydu, ona yakın biriydi. Ve belediyeler her mahalleye yakın olmaz değil mi? Vatandaşın, muhtarı ilk uğrak yeri olarak seçme nedeni de bu yakınlıktır işte.
Son olarak belirtmek isterim ki, muhtarlık maaşı sanıldığı kadar yüksek değildir. Ortalama 350 T.L.dir.
Muhtarlar bu işe çok üzülecekler.:(
YanıtlaSilÇoğunluğu evet üzülüyor. Kimide azalan evrak büraksisinden sonra bekliyordu bu sonu.
YanıtlaSilBilmiyorum en çok vatandaş üzülür gibi geliyor bana.
şuan devletin tüm kurumları muhtara gelir. jandarma,polis, maliye,fakir fukara fonu,sosyal hizmetler,ptt,ilçe tarım,ziraat odaları,tedaş, daha sayamdıgım kurumlar gelir o mahallenin muhtarından bilgi alır.En kısacası vatandaşın sokak lambası yanmaz muhtarını bulur.yukarda yazılan yazılar harfiyen dogrudur.Bir muhtar olarak hayal perest kardeşim dogruları yazmış.
YanıtlaSilTeşekkürler yorum için.
SilMuhtarlığa çok çok yakınım, ordan biliyorum.
Sokak lambası mevzusunu nasıl atladım ben. Haklısınız.